söndag 13 mars 2016

Pi - dagen 14 mars

Pi-dagen är en dag tillägnad talet pi som infaller den 14 mars varje år
Pi är en matematisk kontant som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter och anger hur många gånger en cirkels diameter ryms i cirkelns omkrets.
Dagen firas inte som någon officiell högtid , men i ett flertal länder har denna dag blivit en dag då matematik uppmärksammas på olika sätt av skolor , kommuner organisationer och företag.(Wikipedia )
Norrköpings matematikutvecklare Britt -Marie Lindgren som även hon bloggar här kan återge ett stort antal decimaler, c:a 10 st beroende på dagsformen , säger hon ...Är hon Norrköpingsmästare ?
I år har vi matematikutvecklare inget specifikt planerat till Pi-dagen, även om Britt-Marie är klädd i sin fina Pi- väst dagen till ära.Men jag undrar hur den här killen firar Pi- dagen ? Han är utsedd till Sverigemästare, hur många decimaler tror du han klarar ?

gratisbild pixabuy

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22435656.ab

Om ni liksom jag har svårt att minnas ett stort antal decimaler kan ni testa minnesträning med bilder som Sverigemästaren anger som ett knep för att memorera siffror.
Han byter ut siffrorna mot bilder och varje tresiffrigt tal blir en bild och sedan memorerar han bilderna  - När jag läser upp siffrorna blir det som att jag går en promenad och ser bilderna framför mig Det blir mest som en lång osammanhängande film berättar den tvåfaldige minnesvärldsmästaren Jonas ...
Klicka gärna på länken och läs mer eller varför inte göra er egen film med eller utan pi

Ha en bra Pi- dag
Margot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar