lördag 17 februari 2018

Pi och dimensioner


Just nu har vi påbörjat ett geometriområde i årskurs 9. Jag försöker alltid påvisa sambandet mellan antalet dimensioner och mått när man gör beräkningar. Tvådimensionella figurer kräver två mått när man ska beräkna area och tvåan finns också med i enheten. Samma med tredimensionella objekt, tre mått och en trea i enheten. Men igår var det en elev som undrade om konens volymformel (radien i kvadrat multiplicerat med höjden, multiplicerat med pi och dividerat med 3) också hade med de tre dimensionerna att göra? Intressant! Kanske har hon rätt?


Nu när det kommer några lediga dagar ska jag passa på att läsa =)
Tidningen Origos senaste nummer handlar till stor del om hur vi kan utmana de elever som har en särskild begåvning för matematik.

Och när lovet är slut så är det snart mars månad. Då infinner sig Pi-dagen och för er som gillar lite utmaningar kan ni ta er an detta cirkelsudoku! Varje cirkel har samma summa och varje cirkelsektor har också samma summa.
Fler roliga idéer kring pi och aktiviteter man kan göra på Pi-dagen hittar ni på Sveriges Matematiklärarförenings hemsida.
Följ länken

Sveriges MatematikLärarförening

Tjingeling Matte-Pling
från Britt MarieInga kommentarer:

Skicka en kommentar