lördag 11 mars 2017

Återkommer liksom våren

Gratisbild Pixabay

Vissa saker återkommer ofta i samband med att våren är i antågande och att dagarna blir längre.
Uppdragskort med matematikfokus kan med fördel användas året runt, men är lättare att handskas med när barn och vuxna kan lägga undan tjocka vantar. Vid vårt senaste besök i den närliggande skogen blev vi nyfikna på olika träd och hur "stora" eller "små" träden är, och varför några träd är tjocka och några smala ? Vi resonerade tillsammans om de storleksbegrepp som ofta används i samband med jämförelser av träd m.m. (och ibland även kring jämförelser av människor)
Men hur kan man mäta ett träd ? I vår ryggsäck hittade vi rep som är 1 m långa och vi försökte med hjälp av repet mäta trädens omkrets och hitta ett träd som repet når precis runt omI förskolans läroplan står följande kring de förmågor som barnen ska få möjlighet att upptäcka matematiken genom : använda, pröva,urskilja,undersöka, uttrycka och reflektera över samt föra och följa resonemang i samband med ett matematiskt innehåll i fokus.  


Vi blev helt imponerade av alla kluriga problemlösningar och de resonemang barnen förde tillsammans, när de löste uppdraget !

Kan varmt rekommendera boken och medföljande uppdragskort Att leka och lära matematik ute
http://www.outdoorteaching.com/

Blir spännande att följa barnens intresse och hur lärandet kring mätning  kan utvecklas ! Min kollega Cissi upptäckte de här och ville att de skulle pryda  Matematikcentrum
Tack snälla , gillar både dig och alla katter, men speciellt de här !Önskar er skön vår med många spännande matematiska upptäckter !
Margot


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar