Om Matematikbloggen

söndag 17 januari 2016

Vårterminen har startat!



Under ledigheten har jag tillbringat en del tid med att läsa, blev just klar med Dylan Williams nya bok ”Handbok i formativ bedömning” och kan varmt rekommendera den. Boken förklarar hur man implementerar praktiska tekniker och strategier i klassrummet. Man får hjälp och stöd kring hur man kan dokumentera sin egen progression med att få formativ bedömning att genomsyra undervisningen.
Snart är det dags för 2016 års Matematikbiennal, i år är den i Karlstad. Mia, Marcus och Sofia från Norrköping kommer hålla en workshop där tillsammans med Jonas Bergman Årlebäck. Den kommer handla om IhopParningsAktiviteter, en speciell typ av aktiviteter med låg tröskel som främst tränar elevers begrepps-, procedur- och resonemangsförmåga. Mia, Marcus och Sofia har arbetat i ett 1-årigt aktionsforskningsprojekt tillsamman med Jonas. Jättekul att Norrköpings kommun är representerat på biennalen!



Vilken skriftlig räknemetod ska jag välja att undervisa i första hand - lodrät algoritm eller skriftlig huvudräkning? Den frågan fick forskarna på LIU från en lärare, de tog fasta på den och i veckan påbörjades ett projekt för att undersöka det. 8 skolor från Norrköping och 2 skolor från Linköping deltar. Det ska bli mycket spännande att följa det arbetet :)  




Njut av sol och snö!
Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar