söndag 8 juni 2014

Matematiska gåtor och höga förväntningar!

 Det här är Andrew Wiles. Han och jag är lika gamla, och så gillar vi att lösa matematiska gåtor. Men sen tar nog likheterna slut.
Det var Andrew som löste Fermats stora sats!

När Andrew var 10 år läste han om den franske matematikern Pierre de Fermat. Fermat påstod på 1600-talet att han hade en lösning på följande problem:
Men Fermats lösning blev aldrig nedskriven! Under 350 år försökte matematiker i hela världen att bevisa att Fermat hade haft rätt. När Andrew var 10 år och läste om problemet tyckte han att det verkade ganska enkelt. Han bestämde sig för att lösa det! I den här boken kan ni läsa om hur det gick!                                    
Men jag kan berätta att Andrew fick kämpa och han visade prov på stor uthållighet. Han arbetade med problemet i 7 år! Och hans uthållighet betalade sig, han löste problemet. Andrew Wiles säger: Bara för att man inte hittar en lösning på problemet, behöver det inte betyda att det inte finns en lösning!                          


I senaste numret av Grundskoletidningen kan man läsa om särbegåvade barn och höga förväntningar. Chefredaktör Carina Hall skriver i en artikel: Undervisning som präglas av höga förväntningar, tillit, öppenhet och synliga lärprocesser ger bästa möjliga förutsättningar för elevernas lärande och resultat.

Jag undrar vilka förväntningar lärarna hade på Andrew Wiles?    
Vår kommun samarbetar med SKL för att höja elevers resultat i Pisa 2015. För att göra det lättare att uppmärksamma och stötta särbegåvade elever har SKL tagit fram en handlingsplan med konkreta tips. Följer du länken kan du läsa hela handlingsplanen.

http://www.skl.se/BinaryLoader.axd?OwnerID=652a4ff0-e811-4ccc-a92e-2293026866c5&OwnerType=0&PropertyName=EmbeddedImg_309d0cd9-b2a2-48f1-8653-3f17b06c0622&FileName=Handlingsplan_s%C3%A4rbeg%C3%A5vade_elever_2014.pdf&Attachment=False
I oktober kommer det att vara möjligt att anmäla sig till en kurs i Bedömning och betyg på Skolverkets hemsida. Det är samma kurs som Marie har gått men denna gång är kursen utformad för att passa årskurs   7 - 9. Håll utkik på Skolverkets hemsida.                                                                                                            Men innan dess ska vi hinna vila!

Tjingeling Matte-Pling från Britt Marie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar