Om Matematikbloggen

lördag 19 januari 2013

Kängurutävlingen 2013

Nu är det dags att anmäla sin klass till Kängurutävlingen 2013 som genomförs den 21 mars.

 Vad är Kängurun - Matematikens Hopp?

Avsikten med Kängurun är att stimulera intresset för matematik. Bra problem som väcker nyfikenhet och lust att lära matematik. Det är alltså inte ett prov utan ett utbud av intressanta problem för vidare arbete.

 

Kangourou sans Frontières är en internationell rörelse som årligen genomför en matematiktävling med inriktning på alla elever, det är alltså inte en elittävling. Verksamheten startade i Frankrike 1994. Kängurun - Matematikens hopp har initierats i Sverige av SKM, Svenska kommittén för matematikutbildning. Den genomförs i samarbete med NCM och med stöd av Skolverket.
För närvarande finns klasserna:
                                             Milou för förskoleklass till åk 2
                                             Ecolier för åk 3 - 4
                                             Benjamin åk 5 - 7
                                             Cadet åk 8 - 9, gymnasiets kurs A
                                             Junior gymnasiets kurs B och C
                                             Student gymnasiets kurs D och E

Hur går Kängurutävlingen till?

Kängurun vänder sig till alla! Tävlingen genomförs vid ett tillfälle och består av 18-24 problem. Till varje problem finns fem svarsalternativ att välja mellan där endast ett är riktigt. Eleverna behöver alltså inte prestera lösningar, vilket brukar uppskattas av många. Eleverna arbetar enskilt. Det kostar ingenting att vara med. Materialet skickas ut som ett pdf-dokument.

Vad händer efter tävlingen?
Så snart dina elever genomfört tävlingen anmäler du hur många som deltagit. Då får du tillgång till facit. När du rättat redovisar du resultatet på en speciell sida på nätet. Därefter får du tillgång till förslag på hur ni kan arbeta vidare med problemen.
Efterarbetet består i uppföljning i klassen där man diskuterar lösningar och undersöker problemen ordentligt tillsammans.
Man kan givetvis arbeta Känguruproblemen även om man inte deltar i tävlingen. Tidigare års problem finns att hämta på följande länk:
Anmäl din klass via länken nedan:

Lycka till!

Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar