Om Matematikbloggen

torsdag 13 december 2018

Ämnesinfärgning


Ämnesinfärgning



Hörde nyligen på en föreläsning om hur man kan öka undervisningens relevans kopplat till karaktärsämnen. Föreläsningen gavs av Mathilda Lennermo Selin och Richard Pekkari, som arbetar på Hjalmar Lundbomsskolan i Kiruna. Mathilda är lärare i matematik och arbetar med matematikinfärgning mot fordonsprogrammet där Richard arbetar som lärare i fordonsämnen. 

De berättade om ett mycket stimulerande samarbete som främjat lärandet och motivationen, och hur de tycker att de stärkt matematikens relevans och kunnat ge en bättre helhetsbild av matematikämnet.
Vi fick ta del av flera praktiska exempel tex. beräkningsexempel och problemlösning direkt relaterade till verkstadshandböcker mm. De berättade också om vinster det gav att vara med på varandras respektive lektioner, och att eleverna tyckte att matematiken fick större legitimitet. Både Richard och Mathilda uttryckte att samarbetet kräver en del tid och inhämtning av ny kunskap men också att det gav väldigt mycket. Mycket intressant att lyssna till och visst skulle det vara intressant att besöka dem.

Fahrenheit och Celsius

Formeln för av omvandling av Celsius till Fahrenheit är ett bra exempel då vi jobbar med att ”lösa ut” vissa variabler ur formler i år 1. Det brukar komma upp till diskussion att det beror ju på vilket land man är i…

F = 1,8C + 32            
fungerar ju bra i Amerika, medan  

C = (F- 32) / 1,8        
fungerar bättre i Sverige.

Nästa lektion jobbade vi vidare med mönster i olika former och att hitta sambanden. Ett nytt roligt mönster som vi fick från Bosse Larsson var, se figur.
(Rutorna ska vara lika stora)


Det blev en kul fortsättning på lektionen med formler J

 Skolverket


Skolverket kom i veckan ut med sin rapport ”Utmanande undervisning för högpresterande elever”. Här granskas 23 gymnasieskolor med naturvetenskapligt program.



Till sist ett julklappstips:

David Bodians bok Einsteins största misstag  från 2017.
Bodian har skrivit flera böcker om Einstein liv som privatperson
och som fysiker. Som läsare får vi på ett lättförståeligt sätt följa
Einsteins liv och forskning. En riktigt underhållande bok.


Trevligt jullov! / Eva RoA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar