söndag 6 december 2015

Dubbelt och Hälften


UR gör en satsning på matematik! Livet i Mattelandet är en serie som ska göra matte roligare och underlätta undervisningen. Serien riktar sig till barn i årskurs F-1.
Följ länken och titta på programmet som handlar om talet 4 och Hälften och dubbelt. Programmen är 15 minuter långa.

http://www.ur.se/Produkter/190217-Livet-i-Mattelandet-Halften-och-dubbelt

Nu finns ett nytt nummer av Nämnaren. 
På mittuppslaget finns en artikel om just Dubbelt och hälften. Där beskriver man elever som upp i högstadieåldern uppfattar dubbelt som detsamma som +1 eller +2.  Kanske att deras tidiga erfarenhet av dubbelt varit att välja en pinne och sedan hämta en pinne som är dubbelt så lång.

Då kan det lätt bli en tankevända i huvudet som säger att jag hade en pinne och nu är det dubbelt, alltså en pinne ytterligare. 
Viktigt att elever får möta många olika uppgifter som handlar om dubbelt och hälften! Det ska handla om både dubbelt så många, men även dubbelt så långa.Den här uppgiften fick en klass efter att vi under några veckor jobbat med bråk och procent. Här är ordet "fördubbla" en stötesten. Många elever tänker att det är en ökning med 50%. Hmmm, dessa elever behöver också möta begreppen dubbelt och hälften i många olika sammanhang = mitt uppdrag :-)

Tjingeling Matte-Pling
från Britt Marie

1 kommentar:

  1. Det skulle vara roligt att se några av elevernas svar =)

    SvaraRadera