söndag 4 oktober 2015

Workshop med matematikfokus

Nu har vi avslutat 1/3 av höstens program på Matematikcentrum 
Under september har det varit inriktning på "Matematik ute" och vi har fått möjlighet att träffa nyfikna och engagerade deltagare från olika förskolor i kommunen ! Programmet startade upp med en teoretisk del med Läroplanen och de sex matematiska aktiviteterna och fortsatte sedan med en workshop utomhus. Min kollega Heléne (som även är ett stort stöd och utmanar mig i mitt arbete som matematikutvecklare) öppnade leklådor och förråd på förskolegården och sedan var det fritt fram att tillsammans skapa lärandesituationer som utgick från de olika matematiska aktiviteterna. 
Vi valde att fokusera på Lokalisera, Räkna, Mäta och Konstruera/designa , vi tänker att Leka och Förklara ingår i alla de övriga aktiviteterna.
När deltagarna valt material så presenterade de olika sätt att använda förskolans utematerial för att synliggöra de matematiska aktiviteterna. För att t.ex. kunna introducera begreppet jämvikt (Mäta) kan man ju använda två hinkar eller en planka och några sandlådeformer.... 


Många kreativa idéer kring mönster ,sortering , parbildning (Konstruera/designa och Räkna ) fick vi även förslag på ....


Vikten av att använda utemiljön för att lyfta fram och synliggöra olika delar av matematiken funderade vi kring , och vi reflekterade även kring vad som är avgörande för att kunna synliggöra och utmana barnen .... Är det miljö , material, eller pedagogens kunskap och förhållningssätt ?..
Kanske behövs alla delarna ? 

Så tänker i alla fall Heléne och jag , och vi hoppas vi lyckats inspirera till fortsatt reflektion och lek ! 
Tack till er alla som bidrog till härliga träffar kring "Matematik ute"

Nu laddar vi för nästa del av Matematikcentrums innehåll " Matematik med lärplattan " som vi genomför under oktober ! 

Ha en härlig start på oktober, kan ju hoppas på Brittsommar 


Margot 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar