Om Matematikbloggen

söndag 9 november 2014

Matematiska samtal

Man tänjer sitt kunnande när man samtalar med andra! Och det pågår så många olika matematiska samtal i Norrköping just nu :-)
För några veckor sedan gjorde vi en halvtidsutvärdering i Matematiklyftet och det som lärarna upplever som det mest positiva med den fortbildningen är "Att vi diskuterar matematik med varandra".
I måndags och onsdags träffade Marie och jag cirka 70 lärare i vårt implementeringsarbete kring Handlingsplan för god matematikundervisning. Lärarna hade gjort kartläggningar i sina klasser med hjälp av diagnoser ur Förstå och använda tal. Man satt tillsammans och diskuterade resultaten och analyserade elevernas svar. Detta skulle resultera i en plan för hur undervisningen skulle se ut för att resultaten ska bli bättre. När vi efter en timmes grupparbete skulle återsamlas var det inte alla grupper som kom. När jag träffade på en grupp och frågade om de inte hade kollat tiden, blev svaret: "Vi har matematiska samtal"!
Om man vill utvidga sitt matematiska samtal så ska man anmäla sig till webbkursen  Bedömning och Betygssättning. Den finns nu också för årskurs 7-9, gymnasiet och vuxenutbildningen. Den kurs som vänder sig till årskurs 4-6 är fortfarande öppen och möjlig att anmäla sig till. I dessa kurser får du möjlighet att ha matematiska samtal med pedagoger över hela Sverige! Och ju bättre man själv blir på bedömning desto lättare blir det för eleverna att förhålla sig till den.         I onsdags sa Filip: Men Britt Marie om det nu är det här du har bedömt denna gång, vad tänker du bedöma i nästa uppgift? Filip, jag tänker bedöma kommunikation och resonemang!






Men hur ser det matematiska samtalet i klassrummet ut? I fredags gjorde mina elever en uppgift där det gällde att hitta ett generellt samband mellan talföljder uppbyggda på ett visst sätt.
Det här är Jennifers slutsats. Och hon är något på spåret! På måndag ska vi fortsätta prata om hur man skriver uttryck som sedan går att relatera till varandra t ex (x+1) är ett mer än x.



Men jag avslutar med Oscars kommentar : Att generalisera är inte det något dåligt, att dra alla över en kam? Mitt och Oscars samtal fortsätter på måndag!

Tjingeling Matte-Pling
från Britt Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar