fredag 7 mars 2014

Pi-dagen!Nästa fredag 140314 infaller Pi-dagen.  Hoppas att alla skolor låter matematiken flöda den dagen.opppH Inspiration till aktiviteter kan man hitta på SMAL:s hemsida.  SMAL är en förkortning för Sveriges MatematikLärarförening (Bli medlem om du inte redan är det)
http://www.smal-matte.com/2439b59a-fef4-450e-8a10-1c70832befbc.aspx

Åh, vad det är roligt och stimulerande när man känner, ”Yes – det blev jättebra” Idag arbetade vi med att avrunda, lektion började med en Concept Cartoon , pratbubblor, kring detta. Eleverna funderar själva på vem eller vilka av de fem personerna de håller med, sedan diskussion och resonemang i smågrupper. Till sist gemensam diskussion/argumentation i klassen – många förmågor utvecklas!  Till varje Concept Cartoon finns en fördjupningsdel med tips på hur man kan arbeta vidare. Ett kortspel där man tränar avrundning hittade jag där. Mycket bra! Fick många ”tummar upp” när jag ställde frågan om eleverna blivit säkrare på att avrunda vid lektionens slut!       
                                                       Materialet Concept Cartoon hittar man på Skolverkets bedömningsportal! Tips! Ladda ner det och använda det i undervisningen.Ny intressant litteratur från NCM: Tänka, resonera och räkna i förskoleklass
Nämnaren Tema 10 – Matematikundervisning i praktiken-Boken riktar sig främst till lärare som undervisar i årskurserna 4-9.

Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar