Om Matematikbloggen

söndag 24 mars 2013

Smarta barn!



Intresserade matematiklärare


I fredags hade vi i Norrköping en matematikföreläsning med Lisa Björklund Boistrup, ca 200 lärare deltog. Vi fick alla varsin alldeles nytryckt rapport från det pågående forskningsprojekt. Tanken är att varje termin ska sammanfattas i en delrapport. Och nu var som sagt vad, den första färdig. Det är mycket spännande, lärorik och intressant att läsa i den.
 


 
Barn/ungdomar  är ju helt fantastiska!

På min skola har vi arbetat mycket med subtraktion. Vi har letat och diskuterat "smarta" sätt att tänka när man ska subtrahera. I torsdags presenterade en liten tjej ett nytt sätt för oss. Hon tycker det är bökigt att hålla på att växla/låna så hon löser den typen av uppgifter på ett annat sätt. Hon gör så här:


Hon börjar med att ta bort en, sedan gör hon en uppställning utan växling, sist avslutar hon med att lägga till en. Visst är det otroligt smart! Hon har en strategi att använda för att slippa alla växlingar. Det är verkligen härligt att ta del av elevers tankar, det finns säkert många fler smarta idéer i våra klasser. Det gäller bara att få fatt i dem!
Förövrig är det fantastiskt roligt (och lärorikt) att rättar NP tillsammans!
Marie









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar